95 VX cruising issue - question - Fuelly Forums

Android Users - Coming Soon! - Migrating from aCar 4.8 to 5.0

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-14-2008, 03:13 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 8
Country: United States
95 VX cruising issue - question

I just bought a 95 VX a few weeks ago and just started driving in as a DD. I have a CEL (code 48 - LAF) coming up once I start driving the car for less than a mile at times and not until 6-7 miles at other times. When cruising at 50+ mph I can feel the engine delivering power then holding back, going back and forth like this ever so slightly when the CEL is NOT on. Once the CEL goes on this issue goes away, and the car cruises fine with no slight hesitation at all like it was. I am assuming this is a sign of the 02 sensor that has gone bad.

I have done a full tune up on the car with all the usual things noted on this website. Just did 39 mpg on the first fill up, but it was only 120 miles just to see what it was doing.

Would others diagnose this as a 02 sensor issue?

Thanks in advance for any help.
__________________

rankink is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2008, 03:22 PM   #2
Registered Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 262
Country: United States
Yes it is the o2 sensor.
__________________

GasSavers_BIBI is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2008, 03:30 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 8
Country: United States
Quote:
Originally Posted by BIBI View Post
Yes it is the o2 sensor.


That is what I figured was causing the issue while cruising, but just could not find something on here that really confirm it.
rankink is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2008, 03:59 PM   #4
Registered Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 262
Country: United States
Your mpg will be back to 50mpg +.
GasSavers_BIBI is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2008, 04:59 PM   #5
Registered Member
 
1993CivicVX's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,066
Country: United States
Send a message via AIM to 1993CivicVX
you're getting crap mpg when you are driving with the CEL on. Until you fix it, you should take that cue to turn your engine off and glide for a bit, then bump start and repeat when the CEL comes back on. To get better gas mileage, avoid driving with the CEL on. See how long it takes to come back on if you turn car off and then bump start it after it comes on. But, yeah, I concur-- a new o2 sensor will fix the inability to cruise at a constant speed (I had the same problem--you can read about it in another recent thread I just posted in an hour so ago)
__________________
three stripes the charm!

Car mods are overrated. Just gotta adjust that nut behind the wheel for best mpg.



Forget about World Peace...Visualize using your turn signal.
1993CivicVX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
100 MPG Pruis - Australian Silicon Chip mag. GasSavers_Pete Automotive News, Articles and Products 0 02-12-2008 06:53 PM
Congrats to COZX2 on the 100+ MPG fill! MetroMPG General Fuel Topics 58 12-23-2007 08:34 PM
Is there a OBDI or OBDII conversion for older vehicles? kozaz General Fuel Topics 3 11-13-2007 08:32 PM
ICE loads basjoos Experiments, Modifications and DIY 9 11-11-2007 09:32 PM
New Dodge sub-compact from China. Fuzzy5150 General Fuel Topics 45 07-16-2007 05:39 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -8. The time now is 11:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.