E-manage, any body got some info? - Fuelly Forums

Android Users - Coming Soon! - Migrating from aCar 4.8 to 5.0

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-03-2006, 06:07 PM   #1
Registered Member
 
Compaq888's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,460
Country: United States
E-manage, any body got some info?

WHat can you guys tell me about the e-manage?? Does it work in closed loop or only open loop??

If it's open loop then forget it.

I want to tune my car with the e-manage for closed loop driving so I can get another 2+ mpg. If it's tuned right then I will have more power and press the gas less. It will go in a completly stock car. I know it will fit my car because I see there are some guys running it in the same car I have. I want to get the e-manage with pressure harness, ignition and injector harnesses.

The safc2 is not for me because the gas pedal has to be pressed 40% in order to make it work.

Some of you say it's stupid but think about it. For $600-700 I can get another 2mpg and 20whp whenever I want to use it. I'm already at 22-23mpg for the street and 33-34 for the freeway. After I tweak my belly pan it will go up slightly.
__________________

__________________

Compaq888 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 06:11 PM   #2
*shrug*
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,195
Country: United States
Well, does the e-manage come

Well, does the e-manage come with the wideband also?

And you won't be able to use the 20 whp at the same time as the 2 mpg, the gas mileage comes from leaning out the lower portions, but you need to knock the WOT afrs down to like 13-13.2 according to most honda tuners to not damage the engine, so that'll still suck for gas mileage.
__________________

SVOboy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 06:43 PM   #3
Registered Member
 
Compaq888's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,460
Country: United States
no it doesn't. I don't need

no it doesn't. I don't need a wideband because I'm NA and I'll get it tuned once and that's it.

Here is what I want to do. From 1000-2500rpm I want the A/F really flat so I'll get better gas mileage. I also want more power up top when I do floor it. My car runs really rich from 3k all the way up to redline. I also want to make the A/F up there flat too but for power not economy. So basically what I want is 1000-2500 fuel economy, and 3000-redline power.

The safc2 is no good because the gas needs to be pressed 40% in order to make it work.
__________________

Compaq888 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 06:52 PM   #4
*shrug*
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,195
Country: United States
So you're going to pay to

So you're going to pay to have it tuned then?
SVOboy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 07:03 PM   #5
Registered Member
 
Compaq888's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,460
Country: United States
Of course. it will be tuned

Of course. it will be tuned with a dyno. It's $359 for e-manage and all harnesses to have complete control of my ignition and injectors.
__________________

Compaq888 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 07:08 PM   #6
Registered Member
 
Bunger's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 311
Country: United States
Re: no it doesn't. I don't need

Quote:
Originally Posted by Compaq888
The safc2 is no good because the gas needs to be pressed 40% in order to make it work.
How do you have it setup? Last time I remember programming a VAFC (similar), you didn't have to have the throttle to 40% before it would make changes. All it does is modify the MAP (or MAF) sensor output the ECU sees.
__________________
Anger is a gift!
- Zack de la Rocha
Bunger is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 07:25 PM   #7
Registered Member
 
Compaq888's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,460
Country: United States
Re: no it doesn't. I don't need

Quote:
Originally Posted by Bunger
Quote:
Originally Posted by Compaq888
The safc2 is no good because the gas needs to be pressed 40% in order to make it work.
How do you have it setup? Last time I remember programming a VAFC (similar), you didn't have to have the throttle to 40% before it would make changes. All it does is modify the MAP (or MAF) sensor output the ECU sees.
I was told by a couple of people that the TPS or something like that has to be at 40% for the safc2 to start making changes. If they greddy can control everything in closed loop which is any percentage unless I go WOT since WOT is open loop. I really need something for the low end. I know if it's tuned I can get better gas mileage.
__________________

Compaq888 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 07:53 PM   #8
Registered Member
 
Bunger's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 311
Country: United States
I just read through the

I just read through the manual again, just to make sure:

http://www.apexi-usa.com/pdfInstallation/15.pdf

You can set the high and low throttle possitions from 1% to 99% (98% on the low setting). This just gives you more adjustment than without throttle being an input at all. So what those other people told you is incorrect.

The manual is 64 pages long, but a good read if you're looking for something to adjust fuel with. It's pretty amazing what Apex-i is making these days.
__________________
Anger is a gift!
- Zack de la Rocha
Bunger is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 08:04 PM   #9
Registered Member
 
Compaq888's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,460
Country: United States
Re: I just read through the

Quote:
Originally Posted by Bunger
I just read through the manual again, just to make sure:

http://www.apexi-usa.com/pdfInstallation/15.pdf

You can set the high and low throttle possitions from 1% to 99% (98% on the low setting). This just gives you more adjustment than without throttle being an input at all. So what those other people told you is incorrect.

The manual is 64 pages long, but a good read if you're looking for something to adjust fuel with. It's pretty amazing what Apex-i is making these days.
so let me get this straight.. It will work in closed loop at any throttle settings???
__________________

Compaq888 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 08:15 PM   #10
Registered Member
 
Bunger's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 311
Country: United States
Yep, any throttle setting.

Yep, any throttle setting.
__________________

__________________
Anger is a gift!
- Zack de la Rocha
Bunger is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kickstarter - Video Series on Better MPG andyrobo General Fuel Topics 3 03-29-2013 08:49 AM
Recent Activity Jerrya2k9 Fuelly Web Support and Community News 1 02-29-2012 12:07 AM
Suggestion SummitSonata Fuelly Web Support and Community News 2 09-29-2010 03:19 AM
Mineral Spirits- might not be a good additive diamondlarry General Fuel Topics 10 12-17-2005 03:52 PM
I was looking through my crx dealer brochure... bagpipe goatee General Fuel Topics 10 09-04-2005 04:51 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -8. The time now is 08:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.