The Official GT4 Prius II MPG competition thread! - Fuelly Forums

Android Users - Coming Soon! - Migrating from aCar 4.8 to 5.0

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-10-2007, 02:20 PM   #1
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
Post The Official GT4 Prius II MPG competition thread!



Let's get this started....

Lowest fuel consumption wins. Where fuel consumption is equal, best time wins.

Run the track in "Practice" mode. Run one lap and record gallons used and lap time after your first lap.

Permitted mods:

None!

Permitted car setup:

Driving aids on, or off - your choice.

Circuit: Citta di Aria (normal)

(We can do other courses too.)

2.11 miles. This course is just long enough to do in stealth mode - if you're careful. Hills provide some regen opportunities.

The PS2 will accelerate the car towards the start of the practice lap before it hands you the reins, using about 0.002 gallons in the process. I think it's possible to do the whole thing without firing the ICE, and keep it pegged at 0.002.

Note: we're deducting fuel used before crossing the start line to begin the lap from total used at the finish of the lap.

Results:

(time - gallons used - driver - date)


1 - 5'27.731 - 0.000 - Jared - Jan 10/07
2 - 5'33.669 - 0.000 - Jared - Jan 10/07
3 - 3'35.736 - 0.001 - Darin - Jan 10/07
4 - 3'42.342 - 0.001 - Darin - Jan 10/07
5 - 4'03.285 - 0.002 - Jared - Jan 10/07
6 - 3'20.311 - 0.014 - Darin - Jan 10/07

Gentlemen! Start your... er... DON'T start your engines!
__________________

MetroMPG is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 04:06 PM   #2
|V3|2D
 
thisisntjared's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,186
Country: United States
Send a message via AIM to thisisntjared
how do you measure the gallons?

edit: nevermind!!! i didnt know they did this feature!!!! awesome!!!
__________________

__________________
don't waste your time or time will waste you
thisisntjared is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 04:07 PM   #3
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
It's just there on the right side of the display. "gal".
MetroMPG is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 04:17 PM   #4
|V3|2D
 
thisisntjared's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,186
Country: United States
Send a message via AIM to thisisntjared
Results:

(time - gallons used - driver - date)


4'03.285 - 0.002 - Jared - Jan 10/07

5'33.669 - 0.000 - Jared - Jan 10/07

5'27.731 - 0.000 - Jared - Jan 10/07

you are talking about just one lap right? meaning the time(and fuel) spent gaining speed before you hit the line to begin the lap doesnt count

on the way to the finish line, back up the hill i slowed down to 2mph to avoid using the gas hahaha
__________________
don't waste your time or time will waste you
thisisntjared is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 05:19 PM   #5
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
Quote:
Originally Posted by thisisntjared
you are talking about just one lap right? meaning the time(and fuel) spent gaining speed before you hit the line to begin the lap doesnt count
Right. So you deducted the .002 gallons used before crossing the start line the first time? I didn't - so I'll correct mine now. That's OK with me.

Nice work!
MetroMPG is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 05:26 PM   #6
|V3|2D
 
thisisntjared's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,186
Country: United States
Send a message via AIM to thisisntjared
(time - gallons used - driver - date)

3'49.75 - 0.001 - Jared - Jan 10/07

this time i didnt feel like going 2mph so i only slowed to 7 but i still had to use enough gas to maintain that speed. the key to the whole track is that 180 turn when you first start going up hill. if you can take it over 25mph and hold at least 5mph until the finish line, then you are in good shape. i am convinced that a sub 4 minute time is possible using no gas.

also i do not like how the computer wastes some gas for you before you start and my best laps are usually done the 2nd time around for some reason....
__________________
don't waste your time or time will waste you
thisisntjared is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 04:47 PM   #7
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
I forgot about this thread!

Until this weekend - my brother in law got a PS2 steering wheel. Man, that's fun! Breathes new life into the game if you're tired of it. I'd only ever driven with the controller up until this weekend.

Updated Results:

(time - gallons used - driver - date)


3'07.507 - 0.000 - Darin - Mar 5/07
5'27.731 - 0.000 - Jared - Jan 10/07
5'33.669 - 0.000 - Jared - Jan 10/07


3'10.747 - 0.001 - Darin - Mar 5/07
3'20.017 - 0.001 - Darin - Mar 5/07
3'35.736 - 0.001 - Darin - Jan 10/07
3'42.342 - 0.001 - Darin - Jan 10/07
3'40.926 - 0.001 - Darin - Mar 5/07
3'49.750 - 0.001 - Jared - Jan 10/07

3'35.544 - 0.002 - Darin - Mar 5/07
4'03.285 - 0.002 - Jared - Jan 10/07

3'20.311 - 0.014 - Darin - Jan 10/07


EDIT: -
BTW I'm making sure to start each lap with 0.002 showing. - ie not using any fuel before the starting line. Is that what you were doing?
MetroMPG is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 04:56 PM   #8
|V3|2D
 
thisisntjared's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,186
Country: United States
Send a message via AIM to thisisntjared
i would do a fully lap pressing it to warm the tires and to smooth out my rough spots.

i dont understand how your fastest time used the least fuel. i want pics and are you sure thats a 100% factory prius with stock tires, oil change, and of course no other modding??
__________________
don't waste your time or time will waste you
thisisntjared is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 05:04 PM   #9
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
Yeah, it's dead stock. Tires: Med (S2).

Does the game even account for tire temps in practice mode (when it doesn't show the tire temp "icons" on the screen)?

I guess I'm going to have to video tape my lap!

I wonder if your warm up lap takes some power out of the batts, even if you're starting with full bars. That would make it harder to do a gasless lap (even if you start at high speed).
MetroMPG is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 05:04 PM   #10
Registered Member
 
MetroMPG's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4,223
Country: United States
I also turned off all driving aids. If you don't, I think the engine starts up and uses fuel when the stability control kicks in.
__________________

MetroMPG is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuelly API, Remote Update hufman Fuelly Web Support and Community News 6 11-26-2017 11:28 AM
Not very precise mpg calculation larjerr Fuelly Web Support and Community News 4 08-20-2012 02:03 AM
Octane Rating Relevancy woodysweats General Fuel Topics 6 10-13-2011 05:30 AM
google+ integration? xchrislee Fuelly Web Support and Community News 3 07-15-2011 02:55 AM
"active" aero grille slats on 06 civic concept MetroMPG General Fuel Topics 21 01-03-2006 01:02 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -8. The time now is 02:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.