Is There A Way To Send Too Much Volatge Using An Efie And Burn Up An 02 Sensor? - Fuelly Forums

Android Users - Coming Soon! - Migrating from aCar 4.8 to 5.0

Go Back   Fuelly Forums > Alternative Fuels > HHO and Hydrogen
Search Today's Posts Mark Forums Read Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-09-2008, 12:36 PM   #1
Registered Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 44
Country: United States
Is There A Way To Send Too Much Volatge Using An Efie And Burn Up An 02 Sensor?

Not sure if this has actually happened or not but the white wire i used to the 02 has turned a dark white from getting to hot i guess, also today it seems if i turn the efie to max out the voltage going to the 02 to lean the jeep out has stopped working i have to check this with a volt meter tonight but is it possible to burn the 02 senor up? its a new sensor
__________________

__________________
JUSTIN
95 JEEP CHEROKEE XJ
HYDROGEN CELL
OTHER FREE MPG THINGS TOO

95CHERJUST is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 01:38 PM   #2
Registered Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 280
Country: United States
voltage shouldn't be being sent to the O2. You should be adding a bit extra voltage on to the O2 voltage or some EFIEs actually just use the O2 as a reference and produce their own PWM at a higher voltage average based on it.

The only extra voltage should be only on the ECU side and should be in O2 sensor range spec. In order to burn a wire it must be drawing more current than the wire can support. There shouldn't be a lot of current from the O2 or ecu and I can't see how the EFIE would be drawing an excess...
__________________

itjstagame is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 01:54 PM   #3
Registered Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,111
Country: United States
Send a message via AIM to dkjones96
It is possible to send too much voltage to the ECU. The leaner you are trying to run the more is sent to the ecu and if that curcuit has been over-run and damaged it could cause a fault. I would expect a CEL for that though.
__________________
- Kyle
dkjones96 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2008, 04:14 PM   #4
Registered Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 44
Country: United States
well i got home and if i plug the pos side of the mulitmeter into the 02 tuning port on the efie and ground the black it is still saying that voltage is being increased to the 02 with the turn of the knob so i guess its fine but when i first hooked up the efei i can kill the motor i maxed out the 02 knob all the way. i can still do it to the map side of the efie it will kill the motor if i turn it all the way up so not sure what has happened but the white wire is no longer bright white its a dirty white now.
__________________
JUSTIN
95 JEEP CHEROKEE XJ
HYDROGEN CELL
OTHER FREE MPG THINGS TOO

95CHERJUST is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3


All times are GMT -8. The time now is 11:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.